2017. június 12., hétfő

LINDENBAUM HÁZAK


A szürke Izabella utcából szinte kiragyog a 94 szám alatti ház.



Itt az Izabella utca 94-96. szám alatt vannak a Lindenbaum házak, amelyek Spiegel Frigyes tervei alapján épültek 1897-ben. Valószinüleg az első tulajdonostól származik a Lindenbaum házak elnevezés is.
A korai szecesszió első épületei voltak ezek, a 94. számú ház  2002 óta szépen fel van újítva. A 96. számú ház felújitása még nem történt meg, pedig a két rokon épület együtt felújítva lett volna tökéletes. Budapest első szecessziós homlokzata találaható itt, ami régi fényében tündököl.

 


A gazdag növényi ornamentika a francia szecesszió hatásait mutatja, de a homlokzat főszereplője a négy alapelem: föld, tűz, víz és a levegő. Aranyozott nőalakok, a hiúságot jelképező pávák, kígyók, napkorongok és pentagrammák teszik még egyedibbé a színektől pompázó házat.



Jól látható a paradicsomi fa két almával és a rá tekeredő kígyóval, a földbe hatoló gyökerekkel és két kutyaszerű állattal. Az aranyozott pávák szinte átmenetet alkotnak a másik fő elemhez.


 A két arany nőalak felfelé nyújtózik, a Napkorongok irányába, amik már a Levegő szintjén, a harmadik emeleti ablaksor alatt láthatók. A Holdat jelképező ezüstös ülő nőalakok ülnek a ház két szélén.




Megközelitése egyszerű, kevés sétával a Nyugati pályaudvartól vagy a 73-as trolival (Keleti pu.-Arany János utca vonalon közlekedik ) Érdemes megnézni, mert gyönyörű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése