2018. február 1., csütörtök

KINCSEK A NEFELEJCS UTCÁBAN, RÓTH MIKSA EMLÉKHÁZ

Ebbe a múzeumba muszáj elmenni! Elképesztő egybe gyüjtve látni ezt a sok szépséget, amit az üvegművész Róth Miksa alkotott. Róth Miksa alkotásaival Budapest szerte találkozhatunk, de vagy elmegyünk mellette,vagy nem tudjuk ki az alkotója. Legyünk büszkék  rá és óvjuk az örökségünket.

                   
                            Garay utca elején a Tiroli fiú a Neopaint csapatától

Ez az épület Róth Miksa (1865. december 26. Pest-1944. június 14. Budapest) lakóháza volt 1911 és 1944 között. Róth Miksát a magyar üvegfestészet és mozaik művészet legjelentősebb alkotójaként tartjuk számon. A Nefelejcs utcai épület eredetileg Gelb Sámuel bútorgyárosé volt.

A mühely
Miután Róth Miksa 1911-ben megvásárolta, Petz Samu építész tervei alapján építtette át.
Ekkor épült az udvar túloldalán a (felújítás előtt álló) három emeletes épület, ami az üvegfestő és mozaik készítő műhelynek adott helyet. Az épületek sorsa meglehetősen hányatott: előbb német- majd orosz katonai térképészeti vállalat működött bennük, később a Petőfi Politikaitiszt-képző Akadémia, majd az Országos Szakipari Vállat műhelye volt, végül szükséglakásként szolgált.

 

                                                      A lakás egy része eredeti butorokkal

A kandalló, amit Róth Miksa készitett 

Az utcai épület emeleti részén, három szobában lakott Róth Miksa özvegye Walla Jozefa és gyermekei:Erzsébet, Amália és József. Ők (elsősorban Ráday Mihály közbenjárására) apjuk hagyatékát Erzsébetvárosnak ajándékozták, hogy szülőházukból Róth Miksa Emlékház nyíljék. Az Emlékház hosszas előkészületek után "hivatalosan" 1999 novemberétől fogadja a látogatókat.

Az utcai épület első emeletén két állandó kiállítás tekinthető meg: a lakásmúzeum és Róth Miksának a család birtokában maradt üvegfestményei illetve mozaik alkotásai.

A ház tetőterében irodák, műtárgy raktár, restaurátor szoba került kialakításra. 

Róth Miksa

A földszinten pedig 2005. szeptemberétől az időszaki kiállító terem valamint Róth Miksa egykori dolgozószobájából kialakított "Róth Szalon" várja a látogatókat.



Köszönetet mondunk Bors Zsuzsának a nagyszerű tárlatvezetésért

RÓTH MIKSA EMLÉKHÁZ
Cím: 1078 Budapest, Nefelejcs utca 26.
Nyitva: K-V 14:00–18:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése